Valmentajat

#BECOMEYOURPOTENTIAL

OLYMPIAN HENGESSÄ - Nopeammin, korkeammalle, voimakkaammin!

Olympiakuume nousee. Tänä vuonna seuraan kisoihin valmistautuvia kilpailijoita erityisellä intensiteetillä, sillä yhtenä tulokkaana olympiajoukkueeseen pyrkii myös pituushyppääjä Roni Ollikainen. Olympialaiset ovat jokaisen urheilijan unelma, mutta miten instituutio nimeltä olympialaiset toimii ja mistä ne ovat lähtöisin?

Olo on mahtava.

Ylitin unelmani moneen kertaan ja annoin koko urani ajan kaikkeni. Mitään ei jäänyt hampaankoloon. Sain lopettaa terveenä, juuri silloin kun haluan ja juuri sillä tavalla kun haluan. Kaikki lopettamiseen liittyvät jutut, tapahtumat ja fiilikset olivat hienoja ja ikimuistoisia. Oli mahtavaa aloittaa uusi luku elämässäni.

Miten sä jaksat?

Joitakin vuosia sitten muuan ystäväni esitti minulle tuon otsikkoon kirjoitetun kysymyksen lempeällä äänellään. ”Miten sä jaksat?” Elin kiperää elämänvaihetta. Kysymys tunkeutui perimmäiseen sydämenkolkkaan asti ja aikaansai hyvää oloa.

Pienet jutut ratkaisevat asiakastyössä

”Kaikki lähtee asiakkaan tarpeista.”

”Asiakas on Kuningas.”

”Asiakkaalle on tuotettava lisäarvoa.”

”Asiakaskokemus ratkaisee.”

Bisnesmaailma suorastaan syytää tänä päivänä edellä mainittujen kaltaisia toteamuksia ja ”totuuksia". Asiakasymmärrys ja hyvän asiakaskokemuksen tarjoaminen ovat menestyksellisen liiketoiminnan ydinasioita. On kysymys sitten kuluttaja- tai B2B -markkinoinnista, asiakkaan housuista löytyy aina ihminen.

TINKIMÄTTÖMÄSTI

”Teen parhaani ja katsotaan mihin se riittää.”

Tämän toteamuksen kuulemme usein urheilijan suusta, kun media kyselee tuntemuksia kilpailun alla. Lausahduksesta on tullut eräänlainen siivekäs sanonta, jonka ruodinta saa usein negatiivista sävyä. Olen pohtinut työntekemistäni samoista kulmista kuin urheilija omaa työtään eli harjoittelua ja kilpailemista. Asiantuntijabisneksessä, jossa toimin, tuotan joka ikinen kertaa asiakkailleni jotain sellaista palvelua, jota ei ennen sen luomista ollut olemassakaan.

Uratarina muodostuu tilaisuuksista, joihin tartumme

Synnyin helmikuussa 1952 urheilu- ja pappisperheeseen. Näin voisin todeta, olihan isäni pelannut futista, handista, bandya ja maahockeyta ja pelaamisen ohella valmistunut papiksi 1940-luvulla. Sain syntymälahjana urheiluintohimon ja -hulluuden. Kaksoisveljeni, 8 minuuttia vanhemman Pertin kanssa leikeltiin pienestä pitäen sanomalehdistä urheilijoiden kuvia ja liimailtiin vihkoihin. Liekö tässä myös syy siihen, että lukemisen nälkä oli huutava ja opin lukemaan jo 4-vuotiaana.

Kun tietää tehneensä parhaansa, on helppo olla tyytyväinen

Jarkko Nieminen on Suomen menestynein tennisammattilainen. Pelaajana hän on sijoittunut korkeammalle kuin kukaan muu suomalainen pelaaja ja on tähän mennessä ainoa suomalainen, joka on voittanut ATP singlejen tittelin ja päässyt Grand Slamejen neljännesfinaaleihin.

”Tee oikeita asioita, usko omaan tekemiseesi ja nauti”

Tenniksessä olen aina halunnut nauttia, kehittyä koko ajan paremmaksi ja voittaa jokaisen ottelun. Suurin tavoitteeni urani aikana on ollut nähdä mihin rahkeeni riittävät, ja palo kokea oma maksimitasoni on ollut kova. Rakastan haasteita ja itseni likoon laittamista. Minua eteenpäin vienyt voima on ollut erittäin vahva haluni olla koko ajan parempi ja tahto tehdä töitä sen eteen. Jonkinlainen mottoni urani aikana on ollut yritys tehdä oikeita asioita, usko omaan tekemiseen ja nauttia.

Kulje herkästi aistien ja toteuta unelmasi

Erkki Alaja on suomalainen urheiluvaikuttaja. Jalkapalloilijana ja käsipalloilijana menestynyt Alaja on pelaajauransa jälkeen toiminut Helsingin jalkapalloklubin toimitusjohtajana ja AC Allianssin puheenjohtajana, sekä kirjoittanut tietokirjoja ja menestynyt uranuurtajana urheilumarkkinoinnin saralla.

”Kuuntele sydäntäsi ja toimi sen mukaan”

Eteeni on pulpahtanut erilaisia mahdollisuuksia, joihin moniin olen tarttunut intuition kautta, harkiten mutta poikamaisella spontaaniudella. Elämä tarjoaa monia yllätyksiä, usein myönteisiä, joskus myös negatiivisia, jotka nekin on opittava ottamaan vastaan.

Elämäni rullaa töissä ja harrastuksissa. Minulla ne ovat sekoittuneet harmoniseen kokonaisuuteen. Olen saanut tehdä juuri sitä, mitä olen halunnut. Ei kaikki duuni ole suinkaan aina pelkkää ruusuilla tanssimista, ei tietenkään, mutta kun duunin aiheet tuntuvat merkityksellisiltä, jaksaa paremmin.

Usko tavoitteisiin ja unelmiin

Timo Rauhala on pitkän linjan golfvalmentaja, jota on tituleerattu Suomen menestyneimmäksi golfvalmistajaksi – eikä turhaan. Menestystä Rauhalan siipien suojissa ovat niittäneet muun muassa Mikko Ilonen, Henrik Stenson ja Minea Blomqvist. Euroopan golfammattilaisten kattojärjestö, The PGA’s of Europe, myönsi vuonna 2008 Timo Rauhalalle arvostetun 5-Star Professional Award -palkinnon pitkästä ja ansiokkaasta toiminnasta golfin parissa niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin.

”Kaikki on mahdollista kun uskoo unelmiinsa ja on valmis haastavaan matkaan kohti niitä”

Olen ollut läpi koko valmentaja urani onnekas siinä, että olen saanut tavata niin paljon itseäni viisaampia ja kokeneempia tekijöitä eri aloilta. Heiltä olen oppinut vuosien saatossa olennaisia asioita elämästä ja valmennuksesta. Kasvuympäristöni lapsena ja nuorena Mukkulan 9 reikäisellä kentällä oli ihan kohdallaan. Muiden lajien Mestarit, seuran jäsenet, kaverit ja omat veljet muodostivat hyvin tervepäisen ympäristön tekemiselle ja kasvulle.